Charnwood Road

2013

A stately Victorian era residence, located on St.Kilda Hill, required a substantial rear renovation of the almost intact but very outdated Kitchen, Dining and service areas. Principally the aim was to retain existing built elements where possible, extend and open up the rear to an established garden and create a new terrace that provided a link or base to the new built form.

The brief was relatively simple in program, revitalise the Kitchen /Dining area, new Laundry and Studio wing and large outdoor terrace. Access to light, consideration of new forms and use of colour and texture were to become the prime indicators in the renovation.  The timber clad rear addition references the old outdoor toilet, from the original house, as an up scaled model, now housing the Studio and Library. The terrace, with its Burle-Marx referenced patterning confirms the transition to the exotic garden of cacti, olive trees and veggie gardens, with crushed stone paths and a distant cubby house.

 

The clients feel absolutely liberated, along with the house, as they can now view, interact and connect with the outdoor landscape, view and light. The concertina sliding steel glazed doors open the Dining to the terrace area. The terrace paving pattern continues inside; the transition space is blurred to allow for an easy lifestyle use of all areas. The kitchen is now a modern, black clad ensemble but retains the original fireplace, whilst the studio gives the clients a much needed area for their various art based activities.

Project Team: Grant Amon, Lauren Zmood
Published: The Age February 2014
Photos: Shannon McGrath

Charnwood Road
Charnwood Road
Charnwood Road
Charnwood Road
Charnwood Road
Charnwood Road
Charnwood Road
Charnwood Road

© 2018 Grant Amon